
QUÈ VOLEM FER (OBJECTIUS DEL PROJECTE)
L’objectiu d’E-ntendre Llengües és, en primer terme, donar un servei excel·lent a un públic amb unes necessitats molt específiques. La qualitat del nostre programa s’ha reflectit durant anys en l’èxit i la satisfacció dels nostres estudiants.
En aquest sentit, podem identificar els objectius que volem assolir mitjançant aquest projecte:
-
Posar a l’abast dels treballadors de l’Ajuntament de Sant Adrià i els Monjos una formació virtual de qualitat per assolir els nivells C1 i C2 de llengua catalana tal i com estan definits en el MECR.
-
Desenvolupar un entorn virtual d’aprenentatge (EVA) que faciliti l’accés a la formació.
-
Potenciar la motivació envers l’adquisició de la llengua, proposar materials innovadors i motivadors relacionats amb les característiques de l’enfocament comunicatiu i d’un entorn virtual.
-
Ressaltar la importància de l’expressió oral, factor que adquireix una marcada rellevància dins el nostre programa formatiu. Les llengües són instruments per a la comunicació, sobretot oral.
-
Facilitar estratègies d’aprenentatge i autoformació, i garantir una adquisició de coneixements que condueixi al domini d’un repertori complet i diferenciat de varietats i registres de la llengua catalana.
-
Fer que els estudiants utilitzin la tecnologia per articular el que saben, reflexionar sobre el que han après, recolzar la negociació interna de construcció de significat, construir representacions personals del significat, i recolzar el pensament intencional i conscient, així com el pensament crític i reflexiu.
-
Crear una comunitat d’aprenentatge reeixida en què els seus membres es connectin i s’impliquin des del punt de vista intel·lectual, mental, sociocultural i interactiu, per tal d’assolir el seus objectius d’aprenentatge comuns per mitjà de les tecnologies digitals de comunicació.
Per acabar afegirem que, gràcies a la consecució d’aquests objectius, directament relacionats amb l’èxit del nostre alumnat, la nostra empresa pot posicionar-se com a líder i referent d’innovació tecnològica i didàctica en el sector de l’e-learning d’idiomes.

Presentació Prezi del projecte "Jo t'entenc, tu m'entens"
LA NOSTRA PROPOSTA (DISSENY) DE FORMACIÓ
E-ntendre Llengües vol col•laborar estretament amb l’Ajuntament de Sant Adrià i els Monjos per impulsar la normalització lingüística amb quatre objectius molt definits:
-
Consolidar el coneixement i l’ús de la llengua catalana dels seus treballadors.
-
Implicar l’Ajuntament, amb tots els seus organismes i serveis municipals en la projecció del català en els diferents àmbits socials.
-
Acompanyar i atendre els grups implicats en les seves necessitats formatives lingüístiques de manera individual i flexible, amb un enfocament de qualitat i de tracte personalitzat.
-
Generar oportunitats i oferir estratègies i eines per millorar el desenvolupament de la feina en l’àmbit públic.
A E-ntendre Llengües considerem que és un requisit fonamental conèixer molt bé quins són els objectius, les necessitats, les potencialitats i les particularitats de les persones que participen en la nostra acció formativa. Així que la recollida de dades i la seva posterior anàlisi es vertebrarà en tres eixos:
-
Àmbit sociolingüístic. La ubicació geogràfica de Sant Adrià i els Monjos en l’àrea d’influència metropolitana de Barcelona, que indica que un 47,9% de la població (dades recollides de l’IDESCAT https://www.idescat.cat/dev/api/emex/giny/indicadors/) utilitza el català en les relacions amb l’Ajuntament, encara que la llengua habitual de la majoria de la població és el castellà.
-
Àmbit laboral. Les fonts documentals que aporten dades sobre les corporacions i organismes que conformen l’Ajuntament, la seva diversitat i el nombre de treballadors que s’hi troben.
-
Àmbit personal. Les enquestes en línia i entrevistes personals d’un percentatge significatiu dels treballadors de l’Ajuntament, incloent-hi els comandaments intermitjos i superiors, per tal de conèixer de primera mà quines són les seves necessitats, els seus punts forts i les seves oportunitats de millora.
Un cop analitzades totes les dades recollides, E-ntendre Llengües podrà oferir, per tant, un pla de formació acurat i realista a les necessitats de l’Ajuntament de Sant Adrià i els Monjos.
Crear un bon disseny pedagògic és una tasca que consisteix a assegurar que no hi ha cap mena d’incoherència entre el currículum que ensenyem, els mètodes d’ensenyament que fem servir, els entorns d’aprenentatge que triem i els procediments d’avaluació que adoptem.
Per tal d’assolir una metodologia coherent, l’equip d’E-ntendre Llengües va adoptar des dels seus inicis, els enfocaments pedagògics connectivista i constructivista, agafant i adaptant el millor d’ambdós models. El centre d’atenció sempre està en allò que “construeix” l’alumne. Així, doncs, a E-ntendre Llengües creiem que l’aprenentatge no es transmet, sinó que és una pràctica voluntària, intencional, activa, conscient, constructiva, que inclou activitats recíproques d’intenció - acció - reflexió. L’aprenentatge es concep com un procés actiu i les accions són la integració de percepcions i de pensament conscient. Les tasques es consideren una condició necessària, però no suficient, per a l’aprenentatge. Aquest és una activitat conscient guiada per intencions i reflexions. Aquest model se sustenta sobre quatre pilars:
-
La connexió especialitzada d’informació ens permet augmentar cada vegada més el nostre propi coneixement.
-
La interacció entre els éssers humans, i d’aquests amb el món dóna sentit al procés. La construcció de significat és buscar l’equilibri entre el que sabem del cert i el que percebem o el que creiem que saben els altres.
-
La formació de la nostra identitat és també el resultat principal de l’aprenentatge. I l’aprenentatge és un diàleg, un procés de negociació tant interna com social, fruit de la curiositat.
-
El coneixement només existeix en la ment i els éssers humans són els únics processadors d’informació que poden construir significat a partir de l’experiència o qualsevol altra cosa. A mesura que ens impliquem en una comunitat d’aprenentatge, el nostre coneixement i les nostres creences es veuen influïts per aquesta comunitat.
Fruit de l’experiència d’E-ntendre Llengües, el projecte “Jo t’entenc, tu m’entens” està basat en l’aprenentatge constructivista, significatiu, col•laboratiu i distribuït. L’enfocament didàctic també contempla el control individual per part de l’alumne, amb la finalitat que prengui el control del seu procés d’aprenentatge. Els excel•lents resultats d’E-ntendre Llengües ens permeten afirmar que anem i acompanyem els nostres estudiants pel model pedagògic adequat.
A E-ntendre Llengües estem a favor de l’ús de les TIC en el procés d’aprenentatge, i és per aquest motiu que el nostre curs està basat en un entorn virtual d’aprenentatge (Moodle) que ofereix una solució integral per l’aprenentatge del català en línia, i que, a més, aporta un plus de qualitat oferint també sessions presencials de preparació de l’expressió oral en grups reduïts.
En aquesta aula virtual, els estudiants trobaran quins són els objectius per destreses, els continguts, el mètode d’avaluació i altres informacions necessàries.
L’organització de l’aprenentatge es fa per unitats amb els seus continguts específics, les activitats i tasques corresponents, que inclouen les quatre destreses (comprensió escrita, comprensió oral, expressió escrita i expressió i interacció orals) més l’ús de la llengua (gramàtica i vocabulari), sempre fent servir un enfocament comunicatiu i un mètode funcional-nocional. Les activitats incloses se centren en l’alumne i tenen com a característica fonamental que l’alumne aprèn fent. La seqüenciació es fa mitjançant la pràctica de les destreses receptives (comprensions escrita i oral) amb ajuda del vocabulari. A continuació, s’introdueixen els conceptes gramaticals, per finalitzar amb les destreses productives (expressions escrita i oral). Les activitats utilitzaran el mobile-learning, el tutorials audiovisuals, la realitat augmentada, les xarxes socials, els recursos educatius en obert i les analítiques d’aprenentatge, entre d’altres. Aquestes activitats tenen els següents objectius fonamentals:
-
Garantir l’atenció a la diversitat de l’alumne. L’aula virtual ofereix diferents activitats adaptades al ritme i l’estil d’aprenentatge de cada estudiant.
-
Fomentar l’autonomia de l’alumne. L’aula virtual ofereix eines per anar més enllà dels continguts oferts.
-
Ajudar a desenvolupar la capacitat d’organització i l’habilitat tecnològica de l’alumne.
-
Potenciar el paper actiu i central de l’estudiant en el procés d’aprenentatge.
E-ntendre Llengües ofereix, tal com s’ha esmentat abans, unes sessions presencials per completar l’Expressió Oral, de gran importància als exàmens de certificat. Aquestes sessions es realitzaran al lloc que indiqui l’Ajuntament de Sant Adrià i els Monjos, i un dels nostres tutors/es s’hi desplaçarà. Cada dues unitats, es realitzarà una sessió de 2 hores en grups de 15 estudiants com a màxim. Per tant, l’alumne podrà assistir a tres sessions durant el curs. El desenvolupament d’aquestes sessions estan explicades al Moodle de l'estudiant.
La nostra plataforma d’aprenentatge inclou un sistema d’autoavaluació. Convé tenir present que en la formació telemàtica aquesta eina és decisiva per a l’estudiant, ja que li permet conèixer el seu progrés i valorar les seves accions en conseqüència per tal que l’alumne pugui esdevenir el centre de l’aprenentatge. Els/les tutors/es oferiran periòdicament informes de seguiment fruit de l’anàlisi de les activitats realitzades (esmentades a l’apartat anterior) que realitza l’alumnat. D’aquesta manera, es facilita l’assoliment dels objectius i continguts proposats, alhora que permet reconduir l’aprenentatge, en cas de ser necessari, o encoratjar l’alumnat quan constata el seu avenç.
Conclourem l’avaluació de l’alumnat a final del curs amb la realització d’una prova final, d’avaluació sumativa, que indicarà si l’alumnat està preparat per presentar-se a la certificació de la Junta Permanent de Català.